İlk defa e-Fatura hizmetinden faydalanacağım. İşnet’in özel entegratörlük hizmetinden faydalanmak istiyorum, hangi işlemleri yapmalıyım ?

e-Fatura’ya ilk kez geçiş yapacak firmalar, TÜBİTAK - KamuSM tarafından mali mühür sertifikası ve şifresini temin ettikten sonra https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ adresinden yararlanma yöntemini “Özel Entegrasyon” seçerek e-Fatura başvurusu yapmalıdır. Sonrasında https://belge.isnet.net.tr/isnet_portal/main.aspx sayfasından online sözleşmemizi doldurarak elektronik olarak imzlayabilir , e-imza ya da mali mühürünüz ile aktivasyon işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olduktan sonra kâğıt fatura gönderme ve alma yapabilir miyiz ?

e-Belge uygulamalarına dahil olan mükellefler sisteme dahil oldukları 7. günün sonuna kadar, söz konusu belgeleri kağıt ortamda da düzenleyebilirler. Ancak hem e-Belge hem de kağıt ortamdaki belgelerinden sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir. 7. gün sonrası kağıt ortamda belge düzenlenmesi halinde kanunda yazılı cezalar tatbik edilir.

İsteğe bağlı olarak e-Fatura sistemine dahil olunabilir mi?

İsteğe bağlı olarak e-Fatura sistemine dahil olunabilir. Bu firmalar istedikleri takdirde e-Fatura sisteminden herhangi bir yaptırım olmadan çıkabilirler. Fakat ilgili kanun ve tebliğe istinaden bu firmalar, e-Fatura sistemindeyken alıp gönderdikleri e-Faturaları 10 yıl süre ile saklamakla yükümlüdür.

Temel ve Ticari fatura senaryosu arasındaki farklar nelerdir ?

İki fatura senaryosu arasında sadece faturaya sistem üzerinden kabul / red yanıtı imkânı açısından farklılık bulunmaktadır. Alıcı firma, ticari faturaya 8 gün içerisinde "Red" veya "Kabul" yanıtı gönderilmesi imkânı bulunmaktadır. Temel faturaya itiraz ise GİB’in “e-Fatura İptal Portalı” ya da harici yollarla (Noter ya da KEP) yapılabilir.

Nette Fatura Portal sisteminde birden fazla kullanıcı tanımlamak mümkün mü? Kullanıcılar arası onay işlemleri yapılabiliyor mu ?

Nette Fatura portalimize, istediğiniz kadar kullanıcı tanımlayabilir, tanımlanan kullanıcılara yetkiler vererek onay akış süreçlerine dahil edebilirsiniz.

GİB portalden ya da Farklı özel entegratördeki e-faturalarımı Nette Fatura portaline taşıyabilir miyim ?

Zipli dosya şeklinde fatura XML’ lerini yükleyebilirsiniz. Yüklemiş olduğunuz faturalarınız 10 yıl boyunca güvenle saklamaktadır.

Nette Fatura Portalinde rapor alma imkânı var mı ?

Nette Fatura portalinde, gelen-giden belgelerinize ait detaylı rapor alma ve excele aktarma imkanı bulunmaktadır.

Nette Fatura portalinde Toplu Fatura oluşturulabilir mi ?

Nette fatura Portalimizde excel şablonlarımız ile toplu e-Fatura ve e-Arşiv fatura oluşturabilirsiniz.

e-Fatura ya da e-Arşiv fatura keseceğimizi nasıl bileceğiz ?

e-Fatura uygulamasına dahil olan firmaların listesini GİB, www.efatura.gov.tr sitesinde düzenli olarak yayınlamaktadır. Bu listeye Nette Fatura Portalimiz üzerinden de ulaşabilirsiniz. İşnet Nette Fatura portali GİB kayıtlı kullancı listesine güncel sorgular yapmaktadır. Alıcı firma VKN ya da TCKN bilgisi yazıldığında, düzenlenecek belge tipi otomatik gelecektir.

GİB portali kullanırken aynı anda özel entegratör kullanabilir miyim ?

GİB platformunu kullanırken aynı anda herhangi bir özel entegrasyon yöntemini kullanmanız mümkün değildir.

Gönderdiğim faturaların yerine ulaşıp ulaşmadığımdan nasıl emin olabilirim ?

Nette Fatura portali üzerinde yer alan “Giden faturalar” menüsünde faturalarınızın yanında bulunan Durum bölümünde , faturanızla ilgili aşamayı görebilirsiniz.

E-Belge hizmeti için nasıl kontör satın alabilirim ?

https://www.isnet.net.tr/edonusum/e-fatura/ web sayfası üzerinden paket tariflerimize ulaşabilirsiniz. Nette fatura sayfamızda kontör satın al seçeneği ile kredi kartınızla kontör paketi satın alabilirsiniz.

e-Arşiv, e-Smm, e-Mm ve e-Döviz belgelerinin raporlanması nasıl yapılır ?

e-Arşiv belgelerin raporlarının günlük dönemler halinde ve en geç izleyen günün sonuna kadar e-Arşiv uygulaması üzerinden GİB’e raporlanması gerekmektedir. İşNet özel entegratör aracılığıyla düzenleyeceğiniz belgelerin raporlanması otomatik olarak yapılmakla birlikte, elektronik olarak düzenlemiş olduğunuz e-Arşiv belgeleri alıcısına gönderim sonrası manuel olarak da raporlama başlatılabilir.

e-İrsaliye kimlere düzenlenebilir ?

e-İrsaliye mükellefi olan firmalar birbirlerine e-İrsaliye düzenlemek zorundadır. e-İrsaliye mükellefi olmayan firmalara da muhtelif alıcı olarak e-İrsaliye gönderimi yapılabilir.

Alıcının e-irsaliye mükellefi olup olmadığını nerden anlaşılabilir ?

Nette Fatura portalimiz GİB e-İrsaliye kullancı listesine güncel sorgu yapmakta olup alıcı VKN ya da TCKN bilgisi yazılması durumunda, mükellef listesinden otomatik kontrol edecektir.